ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΔΟΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ BR

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΔΟΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ BR

 

α) Απόσταση στόχου 25 μέτρα. 

 

β) (3) στόχοι ανά σκοπευτή σε κάθε κατηγορία. Κατάταξη σύμφωνα με το σύνολο των τριών στόχων. (ανώτατη βαθμολογία 750 βαθμοί με 75 Χ).

 

γ) Σε περίπτωση ισοβαθμίας στο σύνολο, η κατάταξη θα βγει με μέτρηση των 10Χ και αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοπαλία με την πρώτη αστοχία (FirstMiss). 

 

δ) Υποχρεωτική εναλλαγή των σκοπευτών στους πάγκους για κάθε στόχο με διάλειμμα ενδιάμεσα. 

 

ε) Ο στόχος θα είναι ο επίσημος στόχος της WRABF και ο χρόνος που έχει ο κάθε σκοπευτής είναι 20 λεπτά για κάθε στόχο εκτός αν ο Αρχηγός Βολής τον ορίσει διαφορετικά.

 

στ) Επιτρεπόμενα διαμετρήματα θα είναι από 0.177 έως και  0.22

(διαμετρήματα 0.177 και 0.20 θα βαθμολογούνται με εξομοιωτή διαμετρήματος 0.22).

 

ζ) Οι βολίδες πρέπει να είναι από μόλυβδο και εμπορίου. 

 

η) Στηρίγματα (rests)

 

Εμπρός Στήριγμα:

Σε γενικές γραμμές το εμπρός στήριγμα δεν έχει περιορισμούς ως προς το βάρος, το υλικό και το σχεδιασμό. Πρέπει να διαθέτει ενσωματωμένο ένα μικρό μαλακό μαξιλάρι που περιέχει άμμο. Το μπροστινό μέρος του όπλου δεν επιτρέπεται να είναι σε επαφή με κανένα μέρος του στηρίγματος (εκτός από ένα stop ενσωματωμένο στο εμπρός μέρος του στηρίγματος  που χρησιμεύει για να μην περνάει ο θάλαμος όπλισης την γραμμή βολής), εκτός από το μαξιλάρι που περιέχει άμμο. Το κάτω μέρος της πάπιας του όπλου πρέπει να είναι σε  100% επαφή  με το επάνω μέρος του μαξιλαριού άμμου. Το στήριγμα επιτρέπεται να διαθέτει μηχανισμούς για κατακόρυφες και οριζόντιες ρυθμίσεις.
Πίσω Στήριγμα:

Το πίσω στήριγμα θα πρέπει να είναι ένα μικρό μαξιλάρι ή μια σειρά από μαξιλάρια που περιέχουν άμμο. Το πίσω στήριγμα μπορεί να έχει ενσωματωμένο έναν αποστάτη ύψους, εφ’ όσον αυτός δεν παρέχει δυνατότητες οριζόντιας ή κάθετης ρύθμισης. Ο  αποστάτης ύψους, δεν πρέπει να περιέχει προεξοχές που μπορεί να εισαχθούν στην επιφάνεια του πάγκου ή το μαξιλάρι. Το πίσω στήριγμα / ματα δεν πρέπει να περιορίζεται με κανένα τρόπο.

Σάκοι Άμμου:

Οι Σάκοι Άμμου πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από δέρμα και / ή πανί (όπως Condura) να είναι γεμάτοι με άμμο, να είναι εύκαμπτοι και το υλικό κατασκευής τους θα πρέπει κατ’ ανώτατο όριο να έχει πάχος 3 χιλιοστά ή 0,12 ίντσες σε όλη γενικά την επιφάνειά του. Η βάση μόνο μπορεί να είναι από πιο χοντρό υλικό για σταθερότητα. Το πάχος του υλικού μπορεί να ελεγχθεί στις ραφές του σάκου. Συμπαγές δέρμα, πλαστικά ή ξύλινα κουτιά καλυμμένα με δέρμα ή ύφασμα, δεν επιτρέπονται. Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν αντιολισθητικές επιφάνειες στην επάνω επιφάνεια των σάκων. Ταλκ ή αντιολισθητικές ταινίες για τον περιορισμό των κινήσεων του όπλου επιτρέπονται.

 

Τα στηρίγματα δεν πρέπει να είναι δεμένα πάνω στο όπλο, ούτε δεμένα μεταξύ τους, ούτε δεμένα πάνω στον πάγκο. Γενικά, κανένα μέρος του εξοπλισμού του σκοπευτή δεν πρέπει να είναι δεμένο σταθερά στον πάγκο.

 

θ) Το τυφέκιο πρέπει να είναι τοποθετημένο στον πάγκο έτσι ώστε το στόμιο της κάνης να περνάει μπροστά από την άκρη του πάγκου και ο θάλαμος όπλισης του τυφεκίου να είναι πίσω από την γραμμή βολής που ιδανικά θα είναι η άκρη του πάγκου, αλλιώς θα σημειώνεται ευκρινώς. 

 

ι) Βαθμολόγηση στόχων

Η «ανώτερη βαθμολογία» για βαθμολόγηση των στόχων.(Εάν η τρύπα αγγίζει την γραμμή που χωρίζει 2 βαθμούς, θα δίνεται ο υψηλότερος βαθμός). Για να δοθεί το 10Χ θα πρέπει η βολή να εξαλείψει όλο το κέντρο των 2 χιλιοστών. Κάθε σκορ θα σημειώνεται σε κάθε τετράγωνο του στόχου. Βολή που θα είναι μέσα στο τετράγωνο αλλά εκτός του μεγαλύτερου δακτυλιδιού θα μετράται σαν τέσσερις (4) βαθμοί. Όσες βολές είναι οριακά στις γραμμές βαθμολογίας θα μετρώνται με το βύσμα βαθμολόγησης. Όλες οι βολές εκτός των τετραγώνων θα μετρώνται ως μηδέν (0). Εάν υπάρξουν πολλαπλές βολές σε κάποιο τετράγωνο σκορ, θα μετράται το χαμηλότερο σκορ και θα αφαιρείται ως ποινή ένας (1) βαθμός. Εάν κάποια βολή είναι ανάμεσα σε δύο τετράγωνα σκορ, η βολή θα προσμετρείται στο τετράγωνο που είναι πιο κοντά. Εάν η πρώτη βολή στον στόχο χτυπήσει κάποιο τετράγωνο βαθμολόγησης ακούσια, θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο Υπεύθυνος βολής πριν την δεύτερη βολή ώστε να μην μετρήσει αυτή η βολή, χωρίς ποινή. Εάν δεν ειδοποιηθεί πριν την δεύτερη βολή  θα μετρήσει κανονικά.

           

ια) Διασταυρούμενα πυρά.

Είναι ευθύνη του σκοπευτή που έβαλε σε στόχο άλλου σκοπευτή να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Βολής για το γεγονός, θα μεταφέρεται η βαθμολογία των βολών αυτών κανονικά στον δικό του στόχο και θα συνεχίσει να βάλει το υπόλοιπο των βολών στον στόχο του. Εάν δεν ειδοποιήσει αλλά οι βολές στον στόχο του μαζί με τις λάθος είναι οι απαιτούμενες θα του αφαιρούνται από την βαθμολογία του 5 βαθμοί.

Εάν υπάρχουν 2 βολές στον συγκεκριμένο στόχο και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ποια βολή είναι κανονική και ποια από διασταυρούμενα πυρά ο “αθώος” σκοπευτής θα χρεωθεί με τον υψηλότερο από τους δύο βαθμό.

Ευθύνη να ειδοποιήσει τον Υπεύθυνο Βολής μόλις πέσει στην αντίληψή του ότι ο στόχος του έχει βληθεί από άλλον σκοπευτή έχει και ο σκοπευτής του οποίου ο στόχος βλήθηκε κατά λάθος.

Οποιοσδήποτε σκοπευτής έχει βάλει σε άλλο στόχο χωρίς να ειδοποιήσει τον Υπεύθυνο Βολής και ο στόχος του έχει παραπάνω από τις απαιτούμενες βολές (μαζί με τις “λάθος” βολές) θα θεωρηθεί ότι προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός και θα ακυρώνεται από τον αγώνα.

 

ιβ) Κατηγορίες:

 

Θα ισχύσουν δύο (2) επίσημες κατηγορίες.

 

  1. Αεροβόλο Τυφέκιο κατηγορίας Light Varmint - είναι οποιοδήποτε αεροβόλο τυφέκιο με χειροκίνητο ή μηχανικό μηχανισμό πυροδότησης (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής σκανδάλης) με βάρος που δεν υπερβαίνει τις 10 1/2 λίβρες (4.762 kg) συμπεριλαμβανομένου και του σκοπευτικού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργοστασιακά κοντάκια ή κοντάκια που εμπίπτουν τους κανονισμούς περί κοντακιών (βλ. Παράρτημα Ζ). Ο μηχανισμός μπορεί να είναι ελατηρίου ή πνευματικός. Επιτρέπονται οι ρυθμιστές αέρος (regulators), αντίβαρα κάνης και σιγαστήρες, αλλά το βάρος τους θα συνυπολογίζεται στο συνολικό βάρος του όπλου.
    Ο κύλινδρος του αέρα μπορεί να αλλάξει, αρκεί να παρέχεται από τον Κατασκευαστή ως επιλογή / ανταλλακτικό για το μοντέλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκοπευτικό οποιασδήποτε μεγέθυνσης. Η κάννη / μηχανισμός, μπορεί να είναι bedded (???) και η σκανδάλη μπορεί να έχει υποστεί βελτιώσεις ή να έχει αντικατασταθεί από άλλη βελτιωμένη. Η ισχύς δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 16,27 Joules ή 12 ποδόλιβρα.

 

  1. Αεροβόλο Τυφέκιο κατηγορίας HeavyVarmint - είναι οποιοδήποτε αεροβόλο τυφέκιο με χειροκίνητο ή μηχανικό μηχανισμό πυροδότησης (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής σκανδάλης), και μέγιστο βάρος 15 λιβρών (6.804 kgr) (συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσθετων εξαρτημάτων – αντίβαρα, αποσβεστήρες κλπ, καθώς και του σκοπευτικού). Οποιοσδήποτε ρυθμιστής αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφ 'όσον είναι ενσωματωμένος μέσα στον κύλινδρο αέρα. Επιτρέπεται οποιαδήποτε τροποποίηση/βελτίωση στο τουφέκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε σκοπευτικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργοστασιακά κοντάκια ή κοντάκια που εμπίπτουν τους κανονισμούς περί κοντακιών (βλ. Παράρτημα Ζ).  Επιτρέπονται τα αντίβαρα κάννης, αποσβεστήρες αρμονικών ταλαντώσεων ή σταθεροποιητές κάθε είδους καθώς και όλα τα προσαρτήματα κάννης. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το μέγεθος ή την χωρητικότητα του κυλίνδρου εφ’ όσον είναι ενσωματωμένος στο όπλο. (Ξεχωριστοί κύλινδροι αέρα δεν επιτρέπονται, η φιάλη πρέπει να είναι μέρος του όπλου και του συνολικού βάρους)  Η μέγιστη ισχύς δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 27,12 Joules ή 20 ποδόλιβρα.

 

 Ο έλεγχος της δύναμης γίνεται με βολίδες της H&N τύπου Baracuda για όλους τους σκοπευτές.

 

ιγ) Προδιαγραφές κοντακιών

Το κοντάκι δεν πρέπει να ξεπερνάει σε πλάτος, σε οποιοδήποτε σημείο του, τα 7,62 εκατοστά.

Η πάπια του κοντακιού πρέπει να είναι επίπεδη ή κοίλη ή να έχει προσαρτημένο οποιοδήποτε έξτρα κομμάτι αρκεί να μην περνάει σε πλάτος το όριο των 7,62 εκατοστών.

Εάν το κάτω  μέρος του πίσω μέρους του κοντακιού είναι επίπεδο, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2,5 εκατοστά.

 

ιδ) Κάθε σκοπευτής έχει το δικαίωμα να φέρει και να τοποθετήσει, σε σημείο τέτοιο όπου δεν θα ενοχλεί κανέναν άλλο σκοπευτή, δικούς του ανεμοδείκτες (οι οποίοι δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος του ενός (1) μέτρου)

 

ιε) Μία συμμετοχή ανά σκοπευτή σε επιλεγμένη από αυτόν κατηγορία. Οι πολλαπλές συμμετοχές ανά σκοπευτή σε διαφορετικές κατηγορίες δεν επιτρέπονται.

ιστ) Οι παραπάνω κανονισμοί είναι βασισμένοι στους κανονισμούς της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Benchrestσυμπεριλαμβανομένου της ελευθεριότητας για προσαρμοσμένη κατηγορία τοπικού χαρακτήρα της περιοχής του σωματείου (club). Οι κανονισμοί ισχύουν μέχρι αναιρέσεως τους.